"Huippuosaajat"


From: Panu Höglund (phoglund@abo.fi)
Subject: Re: UL 100 kysyi pakkoruotsista
Newsgroups: sfnet.keskustelu.kielipolitiikka
Date: 2002-11-04 04:38:53 PST

phoglund@abo.fi (=?ISO-8859-1?Q?Panu_H=F6glund?=) wrote in message
news:<397828d4.0211010456.28cbd1cd@posting.google.com>...
> Kun aine kuuluu opetusohjelmaan, sitä on opiskeltava, tai jää
> luokalleen. Niin se on kaikkien muidenkin aineiden kohdalla. Kun on
> tyhmä, ei opi; ja kun ei opi, ei valmistu. Kun ei juo vettä, kuolee
> janoon, kun ei hengitä happea, tukehtuu, ja kun ei syö ruokaa, kuolee
> nälkään. Näin epäoikeudenmukainen se maailma on.

Ja lisättäköön tähän jälleen kerran: Henkilö, joka suorittaa kansalaisvelvollisuutensa lukemalla toista kotimaista kieltä, on parempaa kansalaisainesta kuin henkilö, joka ei osaa eikä harrasta mitään muuta kuin omaa kapeaa erikoisalaansa. Huippuluokan tietokonenörtti tai sähköinsinööri, joka on oman erikoisalansa ulkopuolella niin avuton ettei osaa kengännauhojaan solmia, ei ole oikeasti erityisen älykäs, lahjakas eikä "huippuosaaja", eikä häntä pidä mitenkään paapoa tai vapauttaa yleisistä velvollisuuksista yhteiskuntaa kohtaan siksi että hän osaa jonkin asian paremmin kuin muut. Päätellen siitä, että tällaisia "idiot savanteja" kasautuu erityisen paljon juuri teknisille ja luonnontieteellisille aloille, näillä aloilla menestyminen ei ilmeisesti edellytä erityisiä älynlahjoja.


wrote in message
news:<3V4t9.13$zr4.1303@read2.inet.fi>...
>
> Nyt on taas vaihteeksi osuttu asian ytimeen. Pakollisen
> ruotsin poistaminen ei sinällään huoleta moniakaan,
> mutta se mihin tilanne johtaa onkin jo kovasti huolestuttava
> asia. Jos lukiosta alkaa singahtelemaan maailmaan
> ruotsia taitamattomia jatko-opiskelijoita - ja tarkoitan
> sitä että juuri se fiksuin oppilasaines sivuuttaa ruotsin
> tärkeämpien aineiden tieltä - on myöskin virkamiesruotsi
> tullut tiensä päähän.

Se fiksuin oppilasaines on juuri sitä oppilasainesta, joka oppii ruotsiakin, määritelmällisesti. Henkilö, joka jättää jonkin aineen opiskelematta, vaikka voisi sen samalla vaivalla oppiakin, on määritelmällisesti vähemmän fiksu kuin henkilö, joka silkkaa fiksuuttaan oppii sen mitä pöydälle pannaan.

Ja edelleenkin: yleissivistävän koulun tarkoitus on antaa perustavat kansalaisvalmiudet Suomen kansalaiselle, ja suomalaisten oppilaitosten tarkoitus on kouluttaa Suomeen kansalaisia, jotka voivat osallistua kansakunnan rakentamisprojektiin. Nörtti, joka tietää kaiken tietokoneista tai matematiikasta, muttei mitään Suomen historiasta, kirjallisuudesta, yhteiskunnasta ja kahdesta kansalliskielestä, on määritelmällisesti huonompaa kansalaisainesta kuin se, jolla on ammattimiehelle riittävä taito tietokoneista tai matematiikasta, mutta joka osaa molempia kansalliskieliä ja tietää jotain myös noista muista mainitsemistani asioista.

Yksiraiteinen ja yksipuolinen nörtti, jota ei kiinnosta ruotsi eikä yleensä mikään muukaan hänen nörttipuuhiensa ulkopuolella, ei ole minkään asiallisen määritelmän mukaan "fiksuinta oppilasainesta", vaan oikeasti aika keskinkertainen ja hölmö tyyppi, jolla on huonot eväät päästä sisälle yhteiskuntaan ja kansakunnan rakentamishankkeeseen - ja sellaisen tyypin kuuluukin syrjäytyä yhteiskunnasta. Jollet ole nuoruuttasi ja tyhmyyttäsi ymmärtänyt, miten yhteiskunta toimii, valitan. Ehkä sinullakin kuitenkin on vielä tilaisuus ottaa lusikka kauniiseen käteen.