Τι ταμεία υπάρχουν και που μπορείτε να τα βρείτε

      Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη σημασία την οποία παίζει η χρήση των καλούμενων ταμείων στην σωστή κατανόηση των Βιβλικών λέξεων δίνουμε παρακάτω μια σύντομη επισκόπηση αυτών που είναι διαθέσιμα στα Ελληνικά.
      Προς το παρόν δεν υπάρχει ταμείο για την μετάφραση του Βάμβα. Ένα το οποίο υπήρχε δεν εκδίδετε πλέον. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ξεχωριστά ταμεία για την Παλαιά και Καινή Διαθήκη όπως αυτές υπάρχουν στα αρχαία ελληνικά. Σχετικά με την Καινή Διαθήκη, όσον είναι δυνατό να γνωρίζω, υπάρχουν δυο επιλογές. Η μια είναι ένα μικρό ταμείο τσέπης συντάκτης του οποίου είναι ο Erasmus Schmidt και εκδότης, ο εκδοτικός οίκος "Αστήρ". Πολύ σημαντικό μειονέκτημα αυτού του ταμείου είναι τα αρκετά μικρά, σχεδόν δυσδιάκριτα γράμματα. Η τιμή του είναι 2.000 δρχ. και είναι διαθέσιμο, από το Βιβλιοπωλείο "Ο Λόγος" (Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 28, Θεσσαλονίκη: Εγνατία (στάση Αριστοτελους)       Αν και αυτό το ταμείο είναι αρκετά φτηνό τα μικρά του γράμματα το κάνουνε πολύ δύσχρηστο.
      Η δεύτερη επιλογή η οποία υπάρχει είναι το "Ταμείον της Αγίας Γραφής, Καινή Διαθήκη" το οποίο εκδίδετε από τις εκδόσεις "Ωφέλιμο Βιβλίο". Συντάκτης του ταμείου αυτού είναι ο C. H. Bruder. Αυτό το ταμείο είναι πιστεύω και η καλύτερη επιλογή αναφορικά με την Καινή Διαθήκη. Η ταξινόμηση των λέξεων είναι εξαιρετικά λεπτομερής και κάθε μια από αυτές εξετάζετε ξεχωριστά, χωρίς δηλαδή τραχιές ομαδοποιήσεις. Επίσης, ο συντάκτης προσφέρει κάποιες διακρίσεις στην χρήση των λέξεων που στην πλειοψηφία τους είναι πετυχημένες. Για παράδειγμα στο λήμμα "δικαιοσύνη" ο συντάκτης διακρίνει με ένα αστερίσκο την φράση "δικαιοσύνη του Θεού" και με δυο αστερίσκους την φράση "δικαιοσύνη η εκ του νόμου" και "δικαιοσύνη η εκ της πίστεως" δίνοντας έτσι περισσότερη πληροφόρηση για την χρήση της λέξεως. Επίσης στην περίπτωση που κάτι αναφέρετε διαφορετικά από τα διάφορα χειρόγραφα γίνεται ειδική αναφορά. Η τιμή αυτού του ταμείου είναι 5.000 δρχ εάν κάποιος το αγοράσει από τον εκδότη (Πατησίων 5, Α Όροφος, Αθήνα. Τηλ. 52 43 400) η από το υποκατάστημα Αθηνών του βιβλιοπωλείου "Ο Λόγος". Μάλιστα στο τελευταίο μπορεί, εάν το επιθυμεί να επιτύχει και έκπτωση 10%. Στην Θεσσαλονίκη, το ταμείο αυτό μπορεί κανείς να το βρει στο βιβλιοπωλείο Π. Πουρναρά, Καστριτσίου 12 (είναι μεταξύ Ερμού και Εγνατίας. Στάση: "Αγία Σοφία"), τηλ 270 941. Παρ'όλα αυτά δεν έχω καμία πληροφόρηση όσον αφορά την τιμή αν και δεν φαντάζομαι να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις.
      Σχετικά με την Παλαιά Διαθήκη το μοναδικό ταμείο το οποίο γνωρίζω αναφέρεται στην λεγόμενη μετάφραση των εβδομήκοντα ή όπως είναι διεθνώς γνωστή LXX. Ο τίτλος του ταμείου είναι "Ταμείον της Αγίας Γραφής, Παλαιά Διαθήκη" και εκδίδετε επίσης από τις εκδόσεις "Ωφέλιμο Βιβλίο". Οι συντάκτες του είναι οι E. Hatch και H.A. Redpath και αρχικά εκδόθηκε το 1897. Το ταμείο αυτό το οποίο είναι δίτομο είναι πραγματικά μια εξαιρετική δουλεία αν και ο αναγνώστης που δεν είναι εξοικειωμένος με την χρήση των ταμείων ίσως να το βρει σχετικά βαρύ και θα είναι καλύτερο να ξεκινήσει με ένα ταμείο της Καινής Διαθήκης. Αυτό το οποίο κάνει πιστεύω αυτό το ταμείο εξαιρετικά χρήσιμο είναι ότι για κάθε λέξη δίνονται και οι αντίστοιχες Εβραϊκές λέξεις των οποίων η Ελληνική είναι μετάφραση. Επίσης στο τέλος του ταμείου υπάρχει ένας ευρετήριο που δείχνει τις ελληνικές λέξεις με τις οποίες η μετάφραση των εβδομήκοντα μεταφράζει καθεμιά Εβραϊκή. Αυτό το γεγονός μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατανόηση της σημασίας των λέξεων του Εβραϊκού κειμένου της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και έμμεσα στην κατανόηση αρκετών από τις λέξεις της Καινής Διαθήκης. Σχετικά με την διάθεση του ταμείου ισχύουν ακριβώς τα ίδια με εκείνα τα οποία είπαμε για το προηγούμενο ταμείο. Σχετικά με την τιμή: αυτή είναι 8.000 δρχ ο τόμος όταν κάποιος το πάρει από τον εκδότη. Για το Βιβλιοπωλείο "Ο Λόγος" η ονομαστική τιμή είναι η ίδια αλλά ο αγοραστής μπορεί να ζητήσει έκπτωση 10%. Για την Θεσσαλονίκη, δεν είμαι σε θέση να ξέρω την ακριβή τιμή αν και πιστεύω ότι δεν θα αποκλίνει σοβαρά από αυτές των βιβλιοπωλείων της Αθήνας. Αν και η τιμή του φαίνεται μεγάλη πιστεύω ότι αξίζει τα χρήματα του, και ο υποψήφιος αγοραστής που κάνει συχνά μελέτες λέξεων δεν θα νιώσει ότι το πλήρωσε ακριβότερα από όσο πραγματικά αξίζει.

Τάσος Κιουλάχογλου

 

Επιστροφή στα "άλλα άρθρα"