Frågor och svar från min läkarspalt i ti dningen Viva 1993-1994

Medicinska frågor


Kan ryggont smitta?
"Ulla"

Svar:
Ryggskott är ett symtom med plötsligt påkommen smärta i ländryggen. Den kan ha många olika orsaker. Smärtan spänner ryggmuskulaturen och låser ryggen i en ofta framåtböjd ställning. Det är en skyddsreaktion mot en åldersförändring eller skada i ländryggen. Oftast utlöses smärtan av en viss rörelse i ryggen. Avkylning i luftdrag eller lättare förkylningar kan bidra till symtomen. Vissa virusinfektioner orsakar förutom feber och luftvägsbesvär även muskelvärk i kroppen, till exempel i ländryggsmuskulaturen. Ryggskott smittar egentligen inte. Men om personer med åldersförändringar eller skador i ländryggen smittas av en sådan virusinfektion, kan det kanske hända att den infektionsbetingade muskelvärken råkar utlösa ryggskottsymtom hos någon.

Den vanligaste orsaken till ryggskott är annars en försvagning av en mellankotskiva i ryggraden. Vila och smärtstillande medel mildrar besvären. Sjukgymnastikbehandling ger ytterligare hjälp. Det är också viktigt att träna upp ryggmuskulaturen och lära sig använda den rätt så att ryggen inte överbelastas.


Får jag tillbaka känseln?
"Mag opererad"

Svar:
Vid operationer skär man av en del små nervtrådar i huden. Att känselimpulserna inte längre kan passera genom nervtråden märks då genom att det känns domnat i det område dit nerven gick. Om nervtrådsändarna kan hitta varandra igen efter ingreppet så kan en del av känseln kanske komma tillbaka. Det brukar dröja ganska lång tid, ibland ett år, eftersom nervtrådar läks ihop mycket långsamt. Jag skulle tro att din känsel i det domnade området kommer att förbli nedsatt, men det är inte omöjligt att den fortfarande kan förbättras.


Bör jag operera hallux valgus?
"Knöl på foten"

Svar:
Med hallux valgus menas snedställd stortå. Stortåns grundled putar samtidigt ut och nöter mot skon. Skons tryck mot stortåns grundled medför att det uppstår en knölbildning där.
Hallux valgus uppstår ofta av för trånga och spetsiga skor som gör att tårna pressas samman. I länder där man går barfota lär nämligen hallux valgus vara mycket ovanligt.
För att mildra besvären från foten och hindra att knölen blir större bör du använda rymliga skor som inte trycker på knölen. Knölen kan även avlastas med en skumplastring. Det finns också ett stöd att sätta på stortån så att inte stortåleden ska puta ut lika mycket.
Om din hallux valgus är kraftig och besvärlig kan den också opereras. Man kan då mejsla bort en bit av den utstående knölen om den skaver och trycker mycket i skorna. Operationsområdet blir dock ofta ömt flera månader efteråt. Resultatet är som du påpekar ganska individuellt. Vissa upplever en stor förbättring av ingreppet medan andra inte märker någon bättring. Därför bör Du i första hand pröva om rymliga skor och avlastning av knölen mildrar symtomen tillräckligt.


Vad gör jag åt torra ögon vid dataskärmen?
"Gunilla"

Svar:
Torra ögon kan bero på att luften är torr på arbetsplatsen. Fuktgivande Isopto Plain ögondroppar som finns att köpa receptfritt på apotek kan motverka torrhetskänslan i ögonen. Om torrhetskänslan är uttalad kan detta också undersökas hos ögonläkare, eftersom några ovanliga bindvävssjukdomar kan minska bildningen av tårvätskan.
Terminalglasögon kan vara bra för personer över 40 år som arbetar mycket framför datorn. Oftast blir ögonlinsen mer stel med åren så att det blir svårare att se riktigt skarpt på nära håll. Det kan kännas ansträngande för ögonen att fixera blicken hela dagarna på en datorskärm på ca 40 - 70 cm avstånd. För att undvika spänningskänsla och trötthetskänsla i ögonen kan terminalglasögon vara bra.


Är Menieres syndrom ärftligt?
"Yrsel"

Svar:
Menieres sjukdom är en ganska ovanlig sjukdom i labyrinten i mellanörat som är känd för sina tre klassiska symtom: yrsel, öronsus och hörselnedsättning Symtomen börjar oftast i 30 - 50 års åldern med attackvis påkommande yrsel med karusellkänsla. Den kan ibland utlösas av stressiga situationer. Förutom yrseln märks besvär med öronsus och hörselnedsättning, främst försvinner bastoner. Hos 85% av fallen drabbas bara ena örat. Symtomen beror på en tryckstegring i den vätska som omger de känsliga sinnescellerna i hörselsinnets snäcka och i balansorganet, så att de skadas. Sjukdomen är inte ärftlig och orsaken till den är okänd. Det akuta yrselanfallet kan behandlas med åksjukemedel (antihistamin). Vattendrivande medicin kan minska trycket och mängden vätska i mellanörat, så att yrselanfallen kan avta. I svårare fall kan en operation i mellanörat lindra yrselanfallen. Om du känner dig orolig över dina symtom kan du vända dig till din husläkare eller en öronläkare för en undersökning. Med stigande ålder förekommer ofta något försämrad hörsel eller en lätt yrselkänsla ibland utan att det rör sig om någon särskild sjukdom.


Varför har jag dålig andedräkt?
"Anna"

Svar:
Vanligaste orsaken till dålig andedräkt är karies (hål i tänderna) och tandköttsinflammation. Matrester kan då fastna mellan de defekta tänderna där de bryts ned av munhålans bakterier så att en rutten doft uppstår. Därför bör man i första hand besöka tandläkare vid dessa besvär. Du berättar att du har välskötta tänder, så jag förmodar att du redan kontrollerat dem hos tandläkaren. Mindre vanliga orsaker kan vara en infektion i halsen, näsan eller bihålorna. En infektion i luftrören eller att matrester fastnar i fickor i matstrupen kan också ge dålig lukt. Detta utesluts med ett besök på öron, näs och halsmottagningen, vilket du gjort. Ibland kan beläggningar på tungan orsaka en känsla av dålig smak i munnen utan att andedräkten påverkas. Såsom du skriver kan också enstaka personer besväras av en sötaktig illaluktande andedräkt av mjölkprodukter. För att undersöka om detta är orsaken till dina symtom kan du prova att undvika mejeriprodukter helt under en kortare tid. Om du inte kommer till rätta med dina besvär vänder du dig till din husläkare.


Jag lider av reumatisk värk och stelhet i mina leder. Jag har fått Naproxen tabletter av min läkare men får magvärk av dem. Kan Cytotec tabletter hjälpa? Finns andra värktabletter?
"Knut"

Svar:
Vid reumatiska ledbesvär kan lederna ofta vara inflammerade. Den sorts smärtlindrande tabletter du äter har fördelen att de också motverkar inflammation. Samtidigt har de nackdelen att de liksom acetylsalicylsyra kan irritera magsäcken så att magkatarr eller rent av magsår kan uppstå hos känsliga personer. Man kan minska risken för magkatarrbesvär genom att ta tabletterna tillsammans med mat såsom du gjort. Cytotec kan vara effektivt om du ändå får magbesvär. Det är en sorts magsårsmedicin som skyddar magslemhinnan så att sår inte ska uppstå lika lätt. Cytotec fås på recept och tas tillsammmans med din värktablett. Vanligaste biverkan är att avföringen kan bli något lösare.

Alla värktabletter med inflammationshämmande egenskaper kan irritera magslemhinnan. Det finns också andra värktabletter som inte lika lätt irriterar magsäcken, men dessa mediciner är enbart smärtlindrande utan att hämma inflammationen. Alvedon, Citodon och Distalgesic är exempel på sådana mediciner. Det finns också andra sätt att behandla reumatiska ledbesvär. Du kan därför samråda med din läkare om din behandling.


Jag har fått röda kliande prickar över hela kroppen. Känner mig frisk i övrigt. Min doktor sade att det var något som hette pityriasis rosea och att dom skulle sitta kvar flera veckor. Vad är det?
"Prickig"

Svar:
Pityriasis rosea eller "Fjällros" är en ganska vanlig hudsjukdom hos unga personer. Orsaken är okänd men man tror att utslagen orsakas av någon mikroorganism. Oftast märks först en 2 - 3 cm stor ringformad hudrodnad på överkroppen. Efter någon eller några veckor kommer det små ovala kliande utslag på kroppen. Klådan kan vara besvärlig men utslagen läker utan behandling efter 4 - 6 veckor. De kommer sedan inte tillbaka. Det är en ofarlig åkomma som knappast smittar. Det finns klådstillande medel att få på recept av din husläkare om det skulle behövas.


Varför knäpper det i fingrarna när man drar i dem? Det låter så otäckt när min arbetskamrat gör så. Är det farligt?
"Knäpp"

Svar:
Alla har väl uppmärksammat de personer som med förtjusning drar i sina fingrar så att det hörs ett knäppande ljud. Ljudet uppkommer när man drar isär broskytorna i leden från varandra så att det uppstår ett litet vakuum. Broskytorna ligger normalt tätt intill varandra och det knäpper till när de säras helt.

Fenomenet är ungefär detsamma som när man drar loss en sugpropp som sugit sig fast, till exempel den sortens krokar som kan fästas med en sugpropp på badrumskaklet.

För att leden ska kunna dras isär måste ledbanden vara elastiska. Med åren avtar elasticiteten i ledbanden. Om man under åratal dagligdags drar i fingrarna på det sättet kan jag tänka mig att fingerlederna kan bli irriterade, men om man inte gör det här till en vana är det ofarligt.


Vad ska jag göra åt mina finnar? Dom finns kvar fast jag sedan länge passerat tonåren. Kan antibiotika göra mig bättre?
"Tonårshy"

Svar:
Finnar beror på att talgkörtlarna i huden täppts till så att bakterier stängs in och orsakar en inflammation. Det är vanligt i tonåren men man kan också ha besvär som vuxen. Lindrigare besvär kan behandlas med Skinoren kräm eller Stioxyl gel som finns receptfritt på apotek. Behandlingen hjälper till att lösa upp pormaskarna som proppar igen talgkörtlarna så att de öppnas. Om det behövs starkare medel finns Aberela gel och våtservetter som innehåller A- vitaminsyra på recept.

Om det inte räcker med att öppna talgkörtlarna kan man också behandla infektionen med antibiotika. I första hand kan man pröva lokal antibiotika behandling på huden med Dalacin lösning. Ibland kan antibiotikabehandling med tabletter under flera månader vara nödvändigt för att få bort finnarna. Isåfall brukar man behandla med tetracyklintabletter. Man kan dock få utslag av dem om man samtidigt vistas mycket i solen och då kan erytromycin- tabletter vara ett alternativ. Hormonbalansen kan också påverka finnarna vilket man kan tänka på till exempel när man väljer mellan olika sorters p- piller. Din distriktsläkare kan skräddarsy den behandling som passar just dig.


Naglarna på mina fötter spricker och ser svampiga ut. Nu undrar jag om detta är vad man kallar nagelsvamp? Jag har också läst att det kommit nya läkemedel mot svamp, både som salva, nagellack och tabletter. Vilket är bäst? Är alla dessa mediciner receptfria eller måste jag gå till läkare?
"Undrande"

Svar:
Nagelsvamp märks på att nageln blir gulmissfärgad och spröd. Det kan vara svårt att skilja från kartnagel. Därför brukar man klippa av en nagelbit för odling så att diagnosen nagelsvamp blir mer säker innan behandling påbörjas. Nagelsvamp har tidigare varit svårbehandlat, särskilt på tårna. Vanliga salvor mot fotsvamp har inte någon större effekt på nagelsvamp eftersom de inte tränger in i nageln. De Fulcintabletter som användes tidigare gav många biverkningar och behandlingen tog ofta ett år. På senare tid har det kommit bättre och effektivare mediciner som kan köpas på recept. I första hand rekommenderas behandlingsmetoder där läkemedlet stryks direkt på nageln. Då är risken för biverkningar mindre än för behandling med tabletter som sväljs och därvid sprids i hela kroppen. Men tablettbehandling är mer effektiv.

Som du själv har noterat finns det numera tre behandlingsalternativ. Dels finns det en kräm som kan strykas direkt på nageln som heter Mycosporan - Karbamid kräm. Behandlingen pågår under 2 veckor varvid krämen löser upp den svampangripna nageln så att den kan filas bort. När den angripna nageln är borta får man fortsätta med svampsalva minst en månad medan ny nagel växer ut. Men det är inte alltid man lyckas bli av med nagelsvampen med denna enkla behandling.

En nyare och bättre lokalbehandling är Loceryl nagellack. Varje vecka filas nageln och lacket penslas på. Svampmedlet tränger sedan in i nageln. Efter några månaders behandling kan svampen vara borta. Om svampangreppet nått ända ned till nagelbandet kan denna behandling vara otillräcklig eftersom lacket inte når in under nagelbandet.

Räcker inte lokal behandling finns numera också Lamisil tabletter. När man äter tabletterna byggs svampmedlet in i nageln medan den växer ut. Eftersom tånaglarna växer långsamt kan behandlingen behöva pågå 3 månader.

Alla medel mot nagelsvamp är på recept. Det kan du få hos din husläkare som också kan undersöka och ta prov på nageln.

Nästa sida med frågesvar


Sign My Guestbook
View My Guestbook

© 1996
E-mail=cfgbz9wi001(a)sneakemail.com


Back to homepage


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page