Frågor och svar från min läkarspalt i tidningen Viva 1993-1994

Medicinska frågor


Jag har träffat en ny man och vi är på väg att flytta ihop. Han har berättat att han haft gulsot, hepatit B. Är det något som fortfarande finns kvar i hans kropp? Kan jag bli smittad?
"Nykär"

Svar:
Gulsot kan orsakas av flera olika virus kallade hepatit A, hepatit B, hepatit C och non A non B hepatit. Gemensamt är att infektionen orsakar inflammation i levern, s k hepatit. Levern fungerar då inte normalt varför halten av bilirubin, ett gult färgämne i blodet, stiger så att hud och äggvitor färgas gula.

De olika virusinfektionerna sprids på olika sätt. hepatit A virus sprids via vatten och födoämnen och är vanlig särskilt i sydliga länder.

Hepatit B smittar däremot inte via maten, utan genom blodsmitta och sexuella kontakter. Tidigare kunde orienterare smitta varandra med hepatit B när de sprungit genom samma vassa, snåriga buskar. Därför skyddar man sig numera med långbyxor. Hepatit B förekommer också hos narkomaner som delar samma injektionsssprutor.

I Sverige är mindre än en promille av befolkningen smittbärare av hepatit B, men ute i världen är viruset betydligt vanligare. Totalt är 300 miljoner individer bärare av viruset. Mest spritt är viruset i Kina, Sydostasien, Afrika och delar av Sydamerika där mer än 10% av befolkningen är smittbärare. I Syd och Östeuropa, Mellanöstern och Japan är 2 - 10% smittbärare.

Det kan ta lång tid, 1 - 6 mån, från smittillfället tills sjukdomen bryter ut. Symtomen kommer ofta smygande med trötthet, illamående, diarre, muskel och ledvärk i kroppen samt feber. Efter några dagar kan man se en gulfärgning av ögonvitor och hud. Det tar oftast 3 - 6 månader att bli frisk från infektionen. Dessvärre förekommer det att infektionen inte försvinner helt ur kroppen. Virus kan finnas kvar trots att man känner sig frisk.

Då är man en kronisk smittbärare. Barn som blir smittade före 3 års ålder löper större risk att bli kroniska smittbärare än andra. Smittsamheten kan då finnas kvar hela livet. Barn smittas ofta vid förlossningen om modern är smittbärare.

Smittsamheten kan kontrolleras med ett blodprov. Personer som löper risk att bli smittade av hepatit B bör vaccinera sig. Sexuella partners till smittbärare bör dessutom kontrollera att vaccinationen tagit (genom ett blodtest) då risken för smitta annars är överhängande.

Någon effektiv behandling av hepatit B finns inte. Profylaktisk vaccination är det enda sättet att skydda sig utöver hygieniska smittskyddsråd. Bärare av hepatit B virus har ökad risk för att utveckla levercancer. Smittbärare kan också få levercirros då en del av levercellerna byts ut mot bindväv, vilket gör att levern fungerar sämre. Därför är det viktigt att skydda sig mot smitta.

För att du ska få veta om din nya partner är smittsam eller ej kan han ta ett blodprov hos sin husläkare eller på infektionsklinik. Då får du också veta om du behöver vaccinationsskydd eller ej.


Min kusin har högt blodtryck. Hon äter en vattendrivande blodtrycksmedicin som heter Moduretic. På sista tiden har hon blivit mer törstig och minskat i vikt. När hon gick till sin husläkare tog han blodprov som visade att hon fått sockersjuka. Jag har hört att vissa vattendrivande tabletter kan orsaka diabetes. Ska min kusin fortsätta med sin blodtryckstablett?
"Omtänksam"

Svar:
Vissa vattendrivande mediciner, så kallade tiazider, är kända för att kunna höja blodsockret något. Moduretic är en sådan sort, som ofta används mot högt blodtryck. Hos personer som har anlag för sockersjuka (diabetes) kan det hända att medicinen gör att blodsockret blir för högt. Man bör då byta blodtrycksmedicin. Den som lider av för högt blodtryck bör naturligtvis fortsätta med blodtryckssänkande behandling.

Ett för högt blodtryck är en påfrestning för hjärtat och blodkärlen. Det är som att ha för högt vattentryck i trädgårdsslangen, där man också skulle riskera att det blev hål någonstans. Det kan öka risken för hjärnblödning, hjärtsvikt och hjärtinfarkt.

Det finns numera många olika blodtryckssänkande mediciner och man kan välja en sort som inte påverkar blodsockret.

Senare års forskning har visat att högt blodtryck, diabetes och förhöjda blodfetter ofta förekommer hos samma personer. Det har kallats för "det metabola syndromet". Det är därför viktigt att din kusin fortsätter att kontrollera sin hälsa regelbundet hos sin läkare.


Jag har alltid idrottat, ägnat migåt löpning och spelat squash... Skadade muskelfäste, fick Brufen mot värk och magsår ... Fick sedan små doser Voltaren tillsammans med Cytotec för att skydda magen. Hur länge kan man äta cytotec som skydd för magen? Håller skyddet i sig ett tag efter att man slutat med Cytotec? Dessa är nu slut och jag tar endast Voltaren.
"38-årig stockholmska"

Svar:
Både Voltaren och Brufen tiihör den sorts smärtlindrande tabletter som också motverkar inflammation. De brukar vara bra vid behandling av sådana senfästesinflammationer som kan uppstå vid överbelastning och idrottsskador. En nackdel med tabletterna är att de hos känsliga personer kan irritera magsäcken så att man kan få magkatarr eller rent av magsår.

Cytotec är en slags magsårsmedicin som man kan ta tillsammans med värktabletterna så att magslemhinnan skyddas, om man som du får magbesvär av värktabletterna. Skyddet finns bara så länge man tar Cytotec- tabletterna. Eftersom du får magbesvär av Voltaren, är det nog bäst att ta Cytotec varje gång du tar Voltaren. Vill man slippa tänka på det, finns det också en tablett som innehåller både Voltaren och Cytotec samtidigt. Den heter Artrotec och fås också på recept. Man kan ta Cytotec så länge det behövs, det finns ingen tidsgräns.


Nikotinspray något för allergiker? Är inbiten rökare men har nu bestämt mig för att sluta. Jag har läst om den nya nikotinsprayen som man sprayar i näsan. Nu uindrar jag om jag vågar prova den. Jag lider nämligen av hösnuva varje vår och har för övrigt ganska känsliga slemhinnor i näsan.
"Eva-Lena"

Svar:
Det finns många hjälpmedel för dem som vill sluta röka. Tanken med nikotintuggummin, nikotinplåster och nikotinspray är att dela upp rökavvänjningen i två etapper för dem som har svårt att sluta.

När man ska sluta röka är det bäst att sluta tvärt från ett datum man själv bestämt. För att lindra det kemiska beroendet av nikotin och "suget" efter cigaretter, kan man under en begränsad period ta något av nikotinmedlen efter att man slutat röka helt. Då kan det kännas lättare att först vänja sig av med vanan att ta en cigarett till kaffet och andra tillfällen. När man lyckats med det kan man efter några veckor trappa ner nikotinmedicineringen så att man också blir kvitt nikotinberoendet.

Att spraya nikotinet i näsan är nog inte bättre än att ta det i plåster eller tuggummin. Man får välja det man tycker fungerar bäst. Hösnuva och pollenallergi ska inte påverka behandlingen. Har man väldigt känsliga slemhinnor i näsan kanske sprayen kan kännas irriterande. Då får man byta till något av de andra behandlingssätten.


Pigmentfläckar i ansiktet
För ca 5 år sedan började jag få små pigmentfläckar i ansiktet som med åren blivit större. Jag är bara 29 år. Blir lätt solbränd och fläckarna märks mest när solbrännan bleknar. Har aldrig varit gravid och äter inte p-piller. Jag känner stor oro över det här. Kan doktor Theobald ge något råd var jag kan få hjälp?
"Annika"

Svar:
Pigmentfläckar på kroppen eller ansiktet beror på ansamling av pigmentsceller. De bildar melanin, ett hudpigment som ska skydda mot solljus. Det bildas mer pigment när man solar därför att kroppen måste skydda sig mot solljuset så att huden inte skadas. Vissa personer kan med tiden få mer pigmentfläckar. Hormoner kan öka pigmenteringen till exempel när man är gravid eller äter p-piller. Det kallas kloasma, är ofarligt och kan gå tillbaka när hormonpåverkan upphört.

Fräknar är ett slags pigmentfläckar som är vanliga hos rödhåriga personer.

Dina pigmentfläckar kan vara lentigo. De är mörkare än fräknar och syns bäst när solbrännan bleknat. De kan synas mer om man solar ofta. De är ofarliga och kan finnas från födseln, eller komma med åren. Om du känner dig orolig över dina pigmentfläckar kan du visa dem för din husläkare.


Hur blir jag av med blåsor i munnen?
Jag har i flera år av och till haft varblåsor i munnen. Ofta blir det 2-3 blåsor på tungan eller inne i munnen. Jag har av olika tandläkare och läkare fått olika preparat att pensla med, men dessa har aldrig haft någon långtidsverkande effekt, bara känts lite bedövande för stunden. Ingen har riktigt undersökt varför jag får dessa blåsor eller vad jag ska göra för att jag helt och hållet ska bli av med eländet. När blåsorna uppstår är det inte bara svårt att äta, dricka och prata, jag tycker också jag känner mig lite febrig och blir öm under hakan och vid öronen. Jag är 54 år och för övrigt helt frisk.
"Ida"
Svar:
Afte och herpes är två vanliga orsaker till blåsor. Afte blåsorna sitter oftast inne i munnen i motsatts till herpes som vanligen sitter utanpå munnen och på läpparna. Eftersom dina blåsor bara sitter inne i munnen kan det vara afte- blåsor. Orsaken till afte är okänd. Tidigare misstänkte man ett virus, men nu tror man att orsaken är en reaktion där immunförsvaret är inblandat. Det är ofarliga.

Herpesvirus ger knappnålshuvudstora blåsor som återkommer på ungefär samma ställe varje gång. Det finns ingen behandling som botar herpes. Det går att ta prov från blåsorna för att se om det är herpes. Täta besvär med herpes kan också behandlas med Zoviraxtabletter för att lindra symtomen. Det finns också en Zovirax ögonsalva, men den är verkningslös på munherpes. Eftersom dina blåsor sitter inne i munnen är herpes mindre sannolikt.

För att lindra besvären av blåsorna i munnen kan man få recept på en bedövande Xylocainlösning som man kan pensla på blåsorna eller gurgla munnen med. Det är bra att hålla blåsorna rena så att de inte blir infekterade av bakterier när de spricker. Efterom du har mycket besvär bör din husläkare kunna hjälpa dig med en remiss till en öron, näs och halsspecialist för en undersökning.

Finns värktabletter utan biverkningar?
Jag är 46 år och har haft reumatisk värk sedan två år. När jag får mina skov brukar de hålla i sig 3-4 veckor och då måste jag äta Voltaren om jag alls ska kunna fungera. Nu läste jag för ett tag sedan om alla bieffekter som många värktabletter har. Jag undrar nu om dessa biverkningar gäller också för Voltaren? Jag har ibland känt sura uppstötningar och halsbränna men trott att det var en effekt av sjukdomen. Finns det i så fall några värktabletter som är lika effektiva som Voltaren, men mer skonsamma mot magen?
"Malin"

Svar:
Vid reumatiska ledbesvär kan lederna ofta vara inflammerade. Den sorts smärtlindrande tabletter du äter har fördelen att de också motverkar inflammation. Samtidigt har de nackdelen att de kan irritera magsäcken så att magkatarr eller rent av magsår kan uppstå hos känsliga personer. Effekten påminner om den av acetylsalicylsyra, som finns i vanliga receptfria värktabletter.

Man kan minska risken för magkatarrbesvär genom att ta tabletterna tillsammans med mat såsom du gjort. Magsårsmediciner kan lindra magbiverkningarna av Voltaren och andra liknande antiinflammatoriska tabletter.

Det finns andra värktabletter som är mer skonsamma mot magen men ingen av dessa tabletter motverkar inflammationen i lederna. Exempel på sådana värktabletter är Alvedon eller de starkare Citodon, Panocod, Dextropoxifen och Distalgesic tabletterna. Ingen av dessa innehåller acetylsalicylsyra. Kontakta gärna din läkare för att få råd om din medicinering.


Finns det forskning om kontaktlinser?
Jag bytte mina glasögon mot linser nästan samma stund jag första gången hörde talas om linser. Nu har jag burit linser i snart 30 år. Jag har aldrig haft några problem med dem, men nu undrar jag om det pågår någon forskning om att använda linser? Hur lång tid kan man egentligen bära linser? Ett helt liv kanske? Hur påverkas ögat av att ha ett främmande föremål i sig under lång tid?
"Vill inte ha glasögon"

Svar:
Kontaktlinser har funnits i många år och det har med åren kommit fler olika sorter som man kan välja på. Fortsatt forskning pågår hela tiden. Kontaktlinser kan användas så länge du själv vill. Hornhinnan kan bli lite tjockare och tåligare när man använt linser länge. För att undvika skador bör man kontrollera både linserna och ögonen hos optiker eller ögonläkare regelbundet. Det är viktigt att tänka på hygienen när man använder linser så att det inte kommer in bakterier i ögat när man sätter in linserna. Du kan fortsätta använda dina kontaktlinser så länge du trivs med det.


Kan allergi komma helt plötsligt?
Jag älskar skaldjur och under säsongen brukar jag äta ganska mycket av alla sorters skaldjur. I höstas på morgonen efter en skaldjursmiddag, vaknade jag och var ordentligt svullen runt ögonen och alldeles rödflammig i ansiktet och långt ner på bröstet. Jag gick till akutmottagningen på vårdcentralen och de gav mig tabletter som dämpande reaktionen. De sade också att det med all sannolikhet var skaldjursallergi. Kan man bli allergisk mot något man tålt hela livet? Jag vill allergitesta mig, vart vänder jag mig?
"Skaldjursälskare"

Svar:
Allergier är mycket vanligt. Det har blivit allt vanligare med åren, varför vet man inte riktigt, men man misstänker att det kan ha med en förändrad miljö att göra.

Allergi mot sådant man äter yttrar sig ofta som nässelutslag, röda svullnader i huden som flyttar på sig. Man kan också svullna i ansiktet och halsen. Särskilt nötter och skaldjur är kända för att kunna ge kraftiga överkänslighetsreaktioner.

För att kroppen ska reagera med en överkänslighetsreaktion måste den ha träffat på det allergiframkallande ämnet tidigare, eftersom det tar tid att bilda antikroppar. Man kan bli allergisk även mot sådant man har tålt tidigare under livet. Vissa personer har lättare att bli överkänsliga än andra.

Vill du testa dig för att se om det verkligen var skaldjur du reagerade på, kan man enklast göra det med ett blodprov (RAST för skaldjur) på vårdcentralen.


Vad är det som värker i tummen?
Jag har börjat få ont i min vänstra tumme i den innersta leden ner mot handen. Det kommer oberoende av ansträngning. Den varierar och kan ibland vara helt borta några veckor. Det känns fånigt att beställa tid hos husläkaren eftersom värken nog är borta just då. Vad kan det vara? Är det något att bry sig om över huvud taget?
"Snart 50"

Svar:
Det är mycket vanligt med små förslitningar i tummens grundled. Det kan ge besvär med värk av och till. Besvären kan märkas utan att man gör något särskilt, men ibland kan det kännas mer om man arbetar mycket med tummen till exempel när man virkar och stickar. Det är ofarligt men det finns hjälp att få. Din husläkare kan undersöka tummen. I vissa fall kan en stödskena för tummen kännas som en hjälp. Det finns värktabletter som lindrar värken när den kommer.


Hur får jag hjälp med klimakteriebesvär?
Jag är strax över 53 år och började komma i klimakteriet för drygt tre år sedan. Jag fick dålig sömn, blodvallningar och svettningar. Mitt problem är att jag inte kan ta östrogen på grund av att jag hade epidemisk gulsot som barn. Jag har heller aldrig kunnat äta p-piller. Nu undrar jag om det finns något annat som kan ge lindring för mina besvär? Jag är beredd att pröva vad som helst.
"Anita N"

Svar:
Östrogen är den enda riktigt effektiva behandlingen mot klimakteriebesvär. Om leverfunktionen är kraftigt försämrad av någon anledning kan vissa personer vara tvungna att vara försiktiga med mediciner som passerar genom levern. Östrogen i tabletter passerar genom levern på sin väg från tarmen ut i kroppen. Östrogenet lämnar också kroppen via levern.

Vad jag förstår har du fått besked från din läkare att din leverfunktion är så pass nedsatt att du inte bör behandlas med östrogentabletter. Istället för tabletter finns det numera också östrogenplåster som man sätter på huden. Då sugs hormonet upp direkt i blodet genom huden, så att levern inte belastas lika mycket. Eventuellt skulle det kunna vara ett alternativ för dig. Dosen östrogen är dessutom lägre vid behandling av klimakteriebesvär än i p- piller. Sannolikt tål du därför östrogenbehandlingen trots att du haft gulsot. Din läkare kan se om levern tål behandlingen med ett blodprov som visar levervärdena. Samtidigt kan du också göra en hälsokontroll för att se att det inte finns någon annat anledning till besvären. Kontakta därför din husläkare eller gynekolog.

Föregående sida med frågesvar


Sign My Guestbook
View My Guestbook

© 1996
E-mail=cfgbz9wi001(a)sneakemail.com


Back to homepage


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page